fbpx

Πόπη Γαλάτουλα, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων Εκδόσεων Ψυχογιός, Το βιβλίο τα Χριστούγεννα

"Ένας τίτλος με πολύ καλές κριτικές, ένας πολύ γνωστός συγγραφέας, μια καλαίσθητη ιδιαίτερη έκδοση ενός κλασικού βιβλίου είναι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή".

15.12.23

}
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Το βιβλίο την περίοδο των Χριστουγέννων έχει πολλούς συμβολισμούς κι αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για δώρο. Συχνά μάλιστα μπορεί να σηματοδοτεί αυτή τη νέα αρχή του καινούργιου έτους, ανάλογα με το τι πραγματεύεται, ή να εκφράζει συναισθήματα και σχέσεις. Η Πόπη Γαλάτουλα, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων στις Εκδόσεις Ψυχογιός, μιλάει στο Let’s Talk για τον διαχρονικό ρόλο του βιβλίου την περίοδο των Χριστουγέννων, για τα βιβλία trends αλλά και για το πως θα πετύχουμε να προσφέρουμε το κατάλληλο βιβλίο ως δώρο στους αγαπημένους μας.

Κάποιοι συνδυάζουν τις γιορτές με μια ζεστή ατμόσφαιρα και μία χριστουγεννιάτικη ταινία κι άλλοι με μια ζεστή κούπα σοκολάτα και το αγαπημένο τους βιβλίο. Ποια είναι η θέση του βιβλίου κατά την περίοδο των Χριστουγέννων;

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο λαμπερή εποχή του έτους. Περικλείει μαγεία και νοιάξιμο. Είναι η εποχή των δώρων. Τι καλύτερο από ένα δώρο που ανοίγει ξανά και ξανά, που σε ταξιδεύει και που δεν παλιώνει;

Τι βιβλία επιλέγουν συνήθως να προσφέρουν ως δώρο τις γιορτές;

Για τα μικρά παιδιά επιλέγονται συνήθως χριστουγεννιάτικες ιστορίες, με όμορφες εικόνες, κινούμενα μέρη και ήχους. Για τους μεγαλύτερους αναγνώστες παίζουν πολλά κριτήρια ρόλο. Αν γνωρίζεις πολύ καλά τον αποδέκτη και τις αναγνωστικές του προτιμήσεις, είναι ευκολότερη η επιλογή του κατάλληλου βιβλίου.

Ένας τίτλος με πολύ καλές κριτικές, ένας πολύ γνωστός συγγραφέας, μια καλαίσθητη ιδιαίτερη έκδοση ενός κλασικού βιβλίου είναι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή.

Πώς μπορείς να διαλέξεις το κατάλληλο βιβλίο για κάποιον;

Αν πρόκειται για κοντινό σου πρόσωπο, είναι εύκολο. Γνωρίζεις τον χαρακτήρα και τα αναγνωστικά του γούστα. Ακόμη, μπορείς να επιλέξεις ένα βιβλίο για να περάσεις ένα μήνυμα που δε σου είναι εύκολο να εκφράσεις με λόγια. Ένα βιβλίο με πρόσφατη βράβευση (Booker, Nobel κλπ.) είναι πάντα μια καλή επιλογή. Αν ο παραλήπτης λατρεύει τα social media, τότε οι τίτλοι #Booktok είναι το ιδανικότερο βιβλίο- δώρο. Σε κάθε περίπτωση, στο site των Εκδόσεων Ψυχογιός οι αναγνώστες μπορούν να βρουν μια πολύ εύχρηστη εφαρμογή, που προτείνει βιβλία για δώρο σύμφωνα με κάποια χαρακτηριστικά του παραλήπτη. Σας προτρέπω να πειραματιστείτε!

Τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια αποτελούν διαχρονική αξία, κι αν ναι, τι ποσοστό των προτιμήσεων στις χριστουγεννιάτικες αγορές του κοινού καλύπτουν;

Τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια είναι αναμφίβολα διαχρονική αξία. Δημιουργούν αναμνήσεις, μας συνδέουν με όμορφες στιγμές των παιδικών μας χρόνων και βρίσκονται παραδοσιακά κάθε χρόνο στο προσκήνιο. Έντονο ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζουν και οι σύγχρονες χριστουγεννιάτικες ιστορίες, που ανανεώνονται και συμβαδίζουν με τη σύγχρονη εποχή.

Ποιο είναι αλήθεια το πιο διάσημο χριστουγεννιάτικο παραμύθι στον κόσμο, που τα περισσότερα παιδιά έχουν διαβάσει ή ακούσει;

Το βιβλίο «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» (A Christmas Carol) του Καρόλου Ντίκενς με πρωταγωνιστή τον Εμπενίζερ Σκρουτζ που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1843 είναι μάλλον η πιο πολυδιαβασμένη χριστουγεννιάτικη ιστορία.

Θα ήθελα να κάνω αναφορά, όμως, και στο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά «Οι πειρατές της καμινάδας» που κυκλοφόρησε το 1992 από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και αποτελεί διαχρονική αξία.

Υπάρχει κάποιο βιβλίο, χριστουγεννιάτικο ή μη, που κάθε χρόνο τέτοια εποχή «ανεβαίνει» στις προτιμήσεις του κοινού;

Οπωσδήποτε, βιβλία με χριστουγεννιάτικα θέματα επιλέγονται κυρίως την περίοδο των Χριστουγέννων κι όχι τον υπόλοιπο χρόνο. Οι πολυτελείς/συλλεκτικές εκδόσεις του Χάρι Πότερ είναι στις επιλογές του κοινού για δώρα σε αγαπημένα πρόσωπα. Γενικά, οι ιδιαίτερες εκδόσεις αγαπημένων/διαχρονικών τίτλων είναι πάντα μια πολύ καλή επιλογή για δώρο. «Το χριστουγεννιάτικο γουρουνάκι» της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ είναι ένα από τα βιβλία, που έχουν την τιμητική τους αυτές τις ημέρες. Μέσα από την ιστορία του βιβλίου η συγγραφέας θέλει να μεταφέρει το μήνυμα ότι η απώλεια είναι μέρος της ζωής, ακόμη και για πράγματα που θεωρούμε πολύ σημαντικά ή δεδομένα, και ότι τελικά υπάρχει ένα ανεκτίμητο πράγμα που μπορεί να συντηρήσει ακόμη κι εκείνους που βρίσκονται στις χειρότερες περιστάσεις ‒ η ελπίδα!

Η αγορά ενός βιβλίου αυτογνωσίας κι αυτοβελτίωσης σηματοδοτεί για κάποιους και την προσωπική Πρωτοχρονιά τους;

Τα βιβλία αυτοβελτίωσης είναι ένα εργαλείο προσωπικής ανάπτυξης. Μπορούν να δράσουν υποστηρικτικά και να εμπνεύσουν. Παράλληλα ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι η αυτορρύθμιση για τον αναγνώστη τους, αφού ο ίδιος επιλέγει τον τρόπο και τον χρόνο που θα τα αξιοποιήσει. Σίγουρα όταν κάποιος επιλέξει να αλλάξει ρότα ζωής, σηματοδοτείται ένα νέο ξεκίνημα για τον ίδιο.

Τελικά το βιβλίο αποτελεί σταθερά ένα μεγάλο μέρος των αναμνήσεών μας από την παιδική ηλικία έως τις σημαντικές στιγμές της ενήλικης ζωής μας;

Υπάρχουν κάποια βιβλία, διαφορετικά για τον καθένα, που σημαδεύουν τη ζωή μας. Είτε γιατί αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης, είτε γιατί σηματοδότησαν μια σημαντική αλλαγή, είτε γιατί μας έχουν δημιουργήσει αγαπημένες αναμνήσεις, είτε γιατί μας έχουν ταξιδέψει, ίσως και να έχουν αλλάξει την κοσμοθεωρία μας.

Τι βιβλία προτείνουν οι Εκδόσεις Ψυχογιός για φέτος τις γιορτές;

Κάποια από τα βιβλία που προτείνουμε για φέτος τις γιορτές είναι:

Δύο νέες κυκλοφορίες αμιγώς στο πνεύμα των Χριστουγέννων, Το βιβλιοπωλείο των Χριστουγέννων της Τζένι Κόλγκαν και το Driving home for Christmas – Ένα τραγούδι για τα Χριστούγεννα της Τζοάνα Μπολούρι.

Την εξαιρετική έκδοση του κλασικού μυθιστορήματος του Γκιστάβ Φλομπέρ Μαντάμ Μποβαρί.

Τις μοναδικές επανακυκλοφορίες των βιβλίων του Γρηγόριου Ξενόπουλου.

Την ειδική έκδοση του Μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη του Ματ Χέιγκ.

Τα μικρά βιβλία της μόδας που έχουν αγαπηθεί από τους λάτρεις του είδους και όχι μόνο.

Την pop έκδοση του βιβλίου της Τζέιν Όστιν Πειθώ.

Το νέο βιβλίο της Victoria Hislop Το ειδώλιο.

Το αστυνομικό μυθιστόρημα που συνυπογράφουν η Λένα Μαντά και η Κλαίρη Θεοδώρου Γυναικεία Υπόθεση 3 – Scripta Manent.

Το βιβλίο της ψυχολόγου Άννας Κανδαράκη Τα χρώματα που εσείς μου μάθατε.

Το ιστορικό βιβλίο του καθηγητή Timothy Garton Ash Πατρίδες ‒ Μια προσωπική ιστορία της Ευρώπης.

Η λίστα είναι πολύ μεγάλη και σίγουρα θα βρείτε το καταλληλότερο βιβλίο για εσάς και τους αγαπημένους σας κάνοντας μια βόλτα στα βιβλιοπωλεία ή στο site των Εκδόσεων Ψυχογιός www.psichogios.gr

Pamela Lytra

MORE ARTICLES

Θανάσης Δρίτσας: Ο καρδιολόγος που γνώρισε τη music- medicine στην ελληνική ιατρική

Θανάσης Δρίτσας: Ο καρδιολόγος που γνώρισε τη music- medicine στην ελληνική ιατρική

Έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως προσωπικότητα «γέφυρα» μεταξύ ιατρικής και τέχνης κι έχει τιμηθεί με το διεθνές βραβείο Fontane Di Roma (2013) και ως πρωτοπόρος για την κλινική κι ερευνητική του δραστηριότητα στη χρήση της μουσικής ως θεραπευτικού μέσου (music medicine), αποτελεί διακεκριμένο μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μουσικής και Ιατρικής (International Association of Music and Medicine, IAMM) και το 2019 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το επιστημονικό του έργο του.

MORE INTERVIEWS

Articles

Θανάσης Δρίτσας: Ο καρδιολόγος που γνώρισε τη music- medicine στην ελληνική ιατρική

Θανάσης Δρίτσας: Ο καρδιολόγος που γνώρισε τη music- medicine στην ελληνική ιατρική

Έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως προσωπικότητα «γέφυρα» μεταξύ ιατρικής και τέχνης κι έχει τιμηθεί με το διεθνές βραβείο Fontane Di Roma (2013) και ως πρωτοπόρος για την κλινική κι ερευνητική του δραστηριότητα στη χρήση της μουσικής ως θεραπευτικού μέσου (music medicine), αποτελεί διακεκριμένο μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μουσικής και Ιατρικής (International Association of Music and Medicine, IAMM) και το 2019 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το επιστημονικό του έργο του.

Podcasts

Videos

Παντελής Παπαδόπουλος, Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής, Η ανθρώπινη ύπαρξη στο σήμερα

Παντελής Παπαδόπουλος, Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής, Η ανθρώπινη ύπαρξη στο σήμερα

“Έχει πλέον αποδειχθεί η πλαστικότητα του εγκεφάλου, που σημαίνει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να αλλάξει παρά το ότι παλαιότερα πιστεύαμε το αντίθετο. Για να συμβεί όμως αυτό, χρειάζεται μία διορθωτική εμπειρία”.