fbpx

Dr. Θάνος Ασκητής, Καθηγητής Ψυχιατρικής- Σεξολόγος, Γυναικεία σεξουαλικότητα

Το αν μια γυναίκα θα βιώσει την ηδονή του οργασμού, επηρεάζεται κι από πολλούς ψυχολογικούς παράγοντες όπως είναι η παραπληροφόρηση σε σεξουαλικά θέματα, οι λεγόμενοι «μύθοι» για τη γυναικεία σεξουαλικότητα, η αυστηρή ανατροφή κι ενοχοποίηση της σεξουαλικής ηδονής.

23.11.23

}
Χρόνος Ανάγνωσης: 10 λεπτά

«Η σεξουαλικότητα του ανθρώπου, η ανάγκη του να την εκφράσει σ’ έναν άλλο άνθρωπο και η «εμπλοκή» και των δυο τους, θα έλεγε κανείς ότι είναι το πιο μυστηριώδες και προσωπικό σενάριο της ύπαρξής μας», τονίζει ο Δρ. Θάνος Ασκητής. Και κάπως έτσι ξεκινάει η κουβέντα μας για τη γυναικεία σεξουαλικότητα, την ύπαρξη ή μη οργασμού και τις αλλαγές που συμβαίνουν μετά από μία εγκυμοσύνη, σε μία μακροχρόνια σχέση ή κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Γυναικεία σεξουαλικότητα: Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά

Η σεξουαλικότητα του ανθρώπου γενικότερα αναφέρεται στην έκφραση της ψυχικής και βιολογικής λειτουργίας, που στοχεύει στη σωματική ικανοποίηση και στη συναισθηματική πληρότητα, μέσω της ηδονής. Πολλές φορές συγχέεται κι ενοχοποιείται, προκαλώντας συναισθήματα φόβου, ντροπής κι αμηχανίας, οδηγώντας το άτομο στη συγκάλυψη, γιατί υπάρχει άγνοια, άρνηση, προκαταλήψεις και ταμπού, που μας συνοδεύουν στη ζωή μας, στις σχέσεις μας και που στο τέλος περνούν και στα παιδιά μας, διαιωνίζοντας έναν φαύλο κύκλο από γενιά σε γενιά.

Μέσα στα χρόνια έχουμε δει να δημιουργούνται διάφοροι μύθοι, όσον αφορά στη γυναικεία σεξουαλικότητα. Ωστόσο, πλέον είναι αποδεκτό ότι η γυναίκα μπορεί να μιλάει ανοιχτά για το σεξ. Η σεξουαλική επαφή είναι μία προσωπική υπόθεση κι αφορά μόνο το ζευγάρι, ενώ το να μιλούν οι σύντροφοι μεταξύ τους είναι μια υγιής στάση και για τους δύο, που φαίνεται να ενισχύει τη σεξουαλική και σχεσιακή ικανοποίηση.

Δεν αποτελεί προτέρημα μόνο του άνδρα να πει στη σύντροφό του τι του αρέσει, είναι και δικό της. Ακόμη κι αν ο άνδρας έχει στιγματιστεί ότι έχει διαρκώς στο μυαλό του το σεξ, ενώ η γυναίκα είναι εκείνη που δεν έχει και τόσο σεξουαλικό ενδιαφέρον, η αλήθεια είναι πως η γυναίκα θέλει το σεξ τόσο συχνά, όσο και ο άνδρας!

Η αγάπη και στήριξη που έχει λάβει μία γυναίκα από τους γονείς της ως παιδί, την καθιστούν και πιο αποφασιστική κι ελεύθερη με τη σεξουαλικότητά της;

Οι γονείς είναι σημαντικό να γνωρίζουν βασικά σημεία της σεξουαλικής αγωγής, ώστε να παρέχουν στα παιδιά τους τα κατάλληλα εφόδια και να συμβάλλουν στην ομαλή ψυχοσεξουαλική και συναισθηματική τους ανάπτυξη, που διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στο πέρασμά τους από την παιδική ηλικία στην εφηβική και μετέπειτα στην ενηλικίωση.

Η καλή επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά βασίζεται στη σχέση μεταξύ τους, που χτίζεται καθημερινά από τη στιγμή που ένα παιδί γεννιέται και αναπτύσσει δεσμούς αγάπης με τους γονείς του. Είναι σημαντικό η σχέση αυτή και η επικοινωνία να χαρακτηρίζονται από συναισθηματική εγγύτητα, ασφάλεια κι εμπιστοσύνη, έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να εκφράζει όχι μόνο τις ανάγκες του και τις επιθυμίες του, αλλά και τις απορίες, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του. Έχει μεγάλη σημασία να είναι ανοιχτοί στον διάλογο για θέματα σεξουαλικότητας. Για να συμβεί αυτό, οι γονείς θα πρέπει να είναι κοντά τους και να καταστήσουν σαφές στα παιδιά ότι είναι πρόθυμοι και διαθέσιμοι να τα βοηθήσουν και να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους, χωρίς να είναι επικριτικοί, αλλά αντίθετα, να ενισχύουν θετικά το ενδιαφέρον τους. Η δύναμη του γονιού είναι να λέει πάντα την αλήθεια.

Η στενή και ουσιαστική σχέση του ομόφυλου γονέα με το παιδί συμβάλλει στην ταύτιση και στη διαμόρφωση της ταυτότητας του φύλου του. Αλλά και οι δύο γονείς, ο καθένας από τη δική του θέση και μέσα από τον δικό του ρόλο, μεταδίδουν στα παιδιά τους πληροφορίες και μηνύματα που έχουν μεγάλη αξία για την ομαλή ψυχοσεξουαλική τους ανάπτυξη, καθώς και για τις μελλοντικές τους σχέσεις, λειτουργώντας ως πρότυπα.

Κεφάλαιο «οργασμός»: Το ενδεχόμενο απουσίας οργασμού και τι λένε πρόσφατες έρευνες

Η οργασμική λειτουργικότητα αποτελεί την τελική φάση ψυχοσυναισθηματικής αποφόρτισης της γυναίκας, προσφέροντας άφθονη ηδονή. Ο οργασμός δεν είναι πάντοτε «αναγκαίος» για τη γυναίκα, καθώς μπορεί να βιώσει σωματική και ψυχική ευχαρίστηση καθ’ όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Μάλιστα, μία πρόσφατη έρευνα κατέδειξε πώς η υψηλή συνέπεια οργασμού για τις γυναίκες δεν εγγυάται πάντα σχεσιακή και σεξουαλική ικανοποίηση

Από τι εξαρτάται το αν μία γυναίκα θα βιώσει τον οργασμό;

Το αν μια γυναίκα θα βιώσει την ηδονή του οργασμού, επηρεάζεται από πολλούς ψυχολογικούς παράγοντες όπως είναι η παραπληροφόρηση σε σεξουαλικά θέματα, οι λεγόμενοι «μύθοι» για τη γυναικεία σεξουαλικότητα, η αυστηρή ανατροφή κι ενοχοποίηση της σεξουαλικής ηδονής. Ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να «απομακρύνει» τη γυναίκα από τον οργασμό της, είναι η αρνητική εικόνα σώματος. Για παράδειγμα, όταν μία γυναίκα δεν είναι συμφιλιωμένη με το σώμα της, σκεπτόμενη ότι μπορεί να μην αρέσει στον σύντροφό της οδηγείται στην αυτοπαρατήρηση τη στιγμή της σεξουαλικής δραστηριότητας και δεν αφήνεται να απολαύσει το παιχνίδι με τον σύντροφό της. Επιπλέον, η ύπαρξη μία ψυχικής διαταραχής, το καθημερινό στρες, για παράδειγμα ανισορροπία μεταξύ προσωπικής, επαγγελματικής ζωής ή γονεϊκού ρόλου, πιθανά προβλήματα στη σχέση με το σύντροφο, όπως δυσκολία στην επικοινωνία, συχνές συγκρούσεις και συναισθηματική αποσύνδεση, καθώς επίσης και κάποια άλλη σεξουαλική δυσλειτουργία που αντιμετωπίζει είτε η ίδια η γυναίκα, είτε ο σύντροφός της, καθιστούν δύσκολη την επίτευξη της οργασμικής ολοκλήρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν των ψυχολογικών, υπάρχουν και οργανικοί παράγοντες, όπως είναι νευρολογικές παθήσεις (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας), μεταβολικά νοσήματα, ορμονικοί παράγοντες (π.χ. παθήσεις του θυρεοειδούς, περίοδος λοχείας, εμμηνόπαυση), τοπικές φλεγμονές, δερματικές παθήσεις των γεννητικών οργάνων ή άλλα γυναικολογικά προβλήματα, ατροφία του κόλπου, αλλά και χρήση αλκοόλ και τοξικών ουσιών.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που μια γυναίκα νιώθει πως δεν μπορεί να απολαύσει το σεξ με τον σύντροφό της, υπάρχει πάντα ο τρόπος να αντιμετωπιστεί. Είναι χρήσιμο, αντί να παραμένει στη δυσκολία και να κάνει σενάρια αισθανόμενη ντροπή και ενοχή, να αναζητά τη βοήθεια ενός ειδικού, ψυχολόγου ή ψυχιάτρου σε θέματα σεξουαλικής υγείας.

Μητρότητα και σεξουαλικότητα: Η γυναίκα μετά την εγκυμοσύνη ενδιαφέρεται το ίδιο για το σεξ;

Η εγκυμοσύνη κι ο ερχομός του παιδιού είναι περίοδοι- σταθμοί στη ζωή μιας γυναίκας κι ενός άνδρα, που δίνουν νέα πνοή στη σχέση, καθώς βιώνουν κι οι δυο ιδιαίτερες ψυχοκοινωνικές αλλαγές. Πλήθος παραγόντων, όπως ψυχολογικοί, οργανικοί και περιβαλλοντικοί μπορούν να επηρεάσουν τη γυναίκα, τόσο κατά τη διάρκεια της κύησης, όσο και μετά τον τοκετό, όπου οι υποχρεώσεις της νέας μητέρας αυξάνονται, αφού η φροντίδα του μωρού εξαρτάται κυρίως από την ίδια. Αυτό μπορεί να την επιβαρύνει ψυχολογικά. Μάλιστα, έχει φανεί πως το 50% παρουσιάζει δυσκολίες και δυσφορία με υποκλινικά συμπτώματα ψυχολογικής φύσεως, ενώ το 15% πληροί τα διαγνωστικά κριτήρια της επιλόχειας κατάθλιψης.

Τι αλλάζει τελικά μετά την εγκυμοσύνη, στη σεξουαλικότητα της γυναίκας;

Ο ρόλος της γυναίκας αλλάζει, παίρνοντας τον τίτλο της γυναίκας- μαμάς, που πλέον είναι εκεί για δύο κι όχι για έναν. Είναι σαν να κάνει ένα διάλειμμα από την ίδια της την ύπαρξη, από το δικό της περιβάλλον και κυρίως από τη σχέση της, αφού και ο άνδρας, που πια είναι πατέρας, δε μπορεί να καταλάβει και να παρακολουθήσει τις αλλαγές που δέχεται η ίδια, στην κορυφαία αυτή περίοδο, που εμπεριέχει και τον θηλασμό. Οι ορμόνες και το σώμα προσπαθούν να βρεθούν ξανά στην ισορροπία της προ εγκυμοσύνης, ενώ η γυναίκα έχει μία αρνητική εικόνα γύρω από το σεξ, όχι, όμως, ότι δεν την ενδιαφέρει ο άνθρωπός της, αλλά δεν έχει σεξουαλική επιθυμία, λόγω των υψηλών επιπέδων της ορμόνης προλακτίνης, που παράλληλα της επιτρέπει να θηλάζει.

Άλλος ένας παράγοντας που επηρεάζει τη γυναίκα, είναι η αυτοπεποίθησή της. Πιθανόν να θεωρεί ότι δεν είναι πλέον τόσο ελκυστική κι επιθυμητή από τον σύντροφό της, εξαιτίας των αλλαγών στο σώμα της. Συχνά νιώθει άβολα, ντρέπεται και φοβάται ότι το σώμα της δε θα επανέλθει στην κατάσταση που ήταν πριν από την εγκυμοσύνη.

Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι σε αρκετά ζευγάρια η απόκτηση ενός παιδιού μπορεί να είναι η αφορμή και όχι η αιτία για τις μειωμένες σεξουαλικές επαφές, όπως σε περιπτώσεις που ενυπάρχουν προβλήματα επικοινωνίας, άγχος, η συνήθεια των συντρόφων να παραμελούν τον εαυτό τους, αλλά και η ύπαρξη κάποιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Η αντιμετώπιση της γυναίκας μετά την εγκυμοσύνη από τον σύντροφό της παραμένει τις περισσότερες φορές ίδια ή αλλάζει επηρεάζοντας και τη σεξουαλικότητά της;

Η γονεϊκότητα, τόσο τους πρώτους μήνες που έρχεται το νέο μέλος στη ζωή μας, όσο και τα πρώτα χρόνια, μας δοκιμάζει με διάφορους τρόπους, ένας από τους οποίους είναι και η δυσκολία να φέρουμε την ισορροπία μεταξύ του «είμαστε γονείς», αλλά «παραμένουμε σύντροφοι». 

Υπάρχει η δυσκολία της προσαρμογής με το παιδί, το οποίο κοιμάται δίπλα στο ζευγάρι κι έτσι η κρεβατοκάμαρα, που πριν μπορεί να ήταν ένα δωμάτιο σεξουαλικό, θερμό, έντασης και ηδονής γίνεται ένα δωμάτιο γονεϊκό, που τη νύχτα ξυπνάει το μωρό και η μητέρα θα θηλάσει. Άρα όλα αυτά αλλάζουν τους ρυθμούς της ζωής μας. Δεν πρέπει, όμως, να παραβλέπουμε και τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία των αντρών, η οποία οφείλεται κυρίως στο άγχος, στην κούραση, την αϋπνία, λόγω της αφοσίωσης και φροντίδας του μωρού τους, αλλά και στο αίσθημα παραμέλησης που νιώθουν από τη σύντροφό τους. Επίσης, συχνά παύουν να έχουν σεξουαλικές φαντασιώσεις και δεν τη βλέπουν ως ερωμένη, αλλά ως μητέρα, ιδίως στη φάση του θηλασμού.

Μπορεί να την ξαναδεί με τα μάτια που την έβλεπε πριν την απόκτηση του παιδιού; Η απάντηση είναι ναι, αλλά σιγά σιγά. Η  συμβουλή προς τον άνδρα είναι να μην σταματάει να διεκδικεί σεξουαλικά τη σύντροφό του. Πρέπει να της δείχνει ότι είναι όμορφη και την ποθεί, να την κάνει να νιώθει ότι είναι γυναίκα, μέσα από τα χάδια, τα φιλιά, την αγκαλιά, την τρυφερότητα και τη φροντίδα. Λίγα λεπτά της ημέρας να είναι οι δυο τους, αγκαλιασμένοι κι από εκεί η σεξουαλικότητα θα επανέλθει, ενώ σαν λειτουργία θα επιστρέψει σταδιακά μέσα από τις ορμόνες.

Πότε το σεξ θα γυρίσει ξανά; Δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας. Θα ξαναέρθει, όμως, αν είμαστε ένα πραγματικά αγαπημένο ζευγάρι. Δε θα κάνουμε κεντρικό ήρωα της ζωής μας μόνο το παιδί. Δίνουμε χρόνο και προσοχή ο ένας στον άλλον.

Σε έρευνες έχουμε δει ότι το ζευγάρι έχει ανάγκη για υποστήριξη κι ενημέρωση στο κομμάτι της μεταγεννητικής σεξουαλικότητας από τους επαγγελματίες υγείας, που είτε απουσιάζει, είτε είναι ελλιπής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη γνωρίζει με ποιο τρόπο μπορεί να το διαχειριστεί και πώς να ικανοποιηθεί στον τομέα αυτό το συγκεκριμένο διάστημα.

Η σεξουαλική εκπαίδευση των ζευγαριών, που πρόκειται να γίνουν γονείς, αλλά κι αυτών που μόλις έγιναν, σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την ευημερία τους τις κρίσιμες αυτές περιόδους.

Εμμηνόπαυση και σεξουαλικότητα: Μύθοι κι αλήθειες

Η βιολογική φθορά μίας γυναίκας επηρεάζει τη σεξουαλικότητά της ή αυτό αποτελεί πλέον έναν μύθο;

Η βιολογική φθορά, όπως είναι φυσικό, έρχεται με το πέρασμα της ηλικίας. Ο όρος «κλιμακτήριος» ταυτίζεται χρονικά με την περίοδο της μετάβασης της γυναίκας από την αναπαραγωγική στη μη αναπαραγωγική φάση της ζωής, δηλαδή την εμμηνόπαυση. Η διάρκειά της κυμαίνεται από ένα μέχρι πέντε χρόνια. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από αλλαγές στο ορμονικό σύστημα της γυναίκας, όπως είναι η μείωση της παραγωγής ανδρογόνων και οιστρογόνων, που επηρεάζουν σημαντικά τον ψυχοσυναισθηματικό της κόσμο.

Ας μην ξεχνάμε ότι στην εποχή μας υιοθετείται μία κουλτούρα, που εξυψώνει την ομορφιά της γυναίκας, που, όμως, ταυτίζεται με τη νεότητα. Φαίνεται να επικρατεί μία άρνηση ως προς το ότι ο χρόνος μπορεί να μας αλλάξει κι αυτό συχνά επιβαρύνει περισσότερο τη γυναίκα, που έρχεται αντιμέτωπη με αλλαγές στη διάθεσή της, την εικόνα, τον ύπνο, τη σεξουαλικότητα, αλλά και με σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Ένα από τα πρώτα γνωρίσματα της περιόδου αυτής είναι η πτώση της σεξουαλικής επιθυμίας της γυναίκας, που αισθάνεται πλέον συχνά ότι συμμετέχει καταναγκαστικά στη σεξουαλική επαφή, προκειμένου να ικανοποιήσει τον σύντροφό της. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι η μείωση της σεξουαλικής διάθεσης είναι μια φυσιολογική κατάσταση, που προκαλείται από τις βιολογικές κι ορμονικές αλλαγές, ενώ πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι επανέρχεται με τον καιρό σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Τι μπορεί να κάνει μία γυναίκα σε εμμηνόπαυση, για να επαναφέρει τη libido της;

Μπορεί να αξιοποιήσει θετικά την περίοδο αυτή, επαναπροσδιορίζοντας τις προτεραιότητές της κι επανακτώντας τη συναισθηματική και σεξουαλική της ευεξία μέσα από την αξία της ουσιαστικής συναισθηματικής επαφής κι επικοινωνίας με τον σύντροφό της.

Είναι ουσιαστικό για το ζευγάρι να γνωρίζει ότι τα χρόνια της κλιμακτηρίου ανοίγουν έναν νέο δρόμο στον γάμο, καθώς πολλές φορές, στη φάση αυτή οι σύντροφοι αισθάνονται πιο απελευθερωμένοι να απολαύσουν την κάθε στιγμή της σεξουαλικής τους ζωής, μακριά από την αγωνία μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αφοσιωμένοι στην αληθινή απόλαυση της ουσιαστικής συναισθηματικής κι ερωτικής επικοινωνίας.

 

Υγεία και σεξουαλική επιθυμία: Ποια είναι η σύνδεσή τους;

Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που απασχολούν τη γυναίκα, χωρίς, ωστόσο, να συνεπάγεται απαραίτητα και την αραίωση των σεξουαλικών επαφών. Ωστόσο, συνήθως παρατηρείται μείωση, καθώς η ίδια αποφεύγει τη σεξουαλική εμπλοκή.

Όταν, λοιπόν, μια γυναίκα εμφανίζει υποτονική σεξουαλική διάθεση, αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή και έχει μειωμένες ή καθόλου σεξουαλικές φαντασιώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε γίνεται λόγος για μια σεξουαλική δυσλειτουργία. Η σεξουαλική επιθυμία επηρεάζεται, τόσο από οργανικούς, όσο και από ψυχολογικούς παράγοντες.

Ποιοι είναι οι οργανικοί παράγοντες;

Οι βιολογικοί παράγοντες σχετίζονται με ορμονικές διαταραχές, όπως οι παθήσεις του θυρεοειδούς, μείωση των επιπέδων οιστρογόνων και τεστοστερόνης, κυρίως στην εμμηνόπαυση, ή με αύξηση της προλακτίνης στην περίοδο της λοχείας. Επιπλέον, διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος, σακχαρώδης διαβήτης και καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και κάποια κινητική αναπηρία με συνέπεια τη σωματική υπαισθησία, μπορούν να μειώσουν την επιθυμία της γυναίκας.

Σε κάθε περίπτωση, το τρίπτυχο ψυχική, σωματική και σεξουαλική υγεία είναι μέρος μίας ολιστικής εκτίμησης, που πάντοτε λαμβάνουμε υπόψιν, σε κάθε δυσκολία που μπορεί να φέρνει ένας άνθρωπος.

Γάμος και σεξ: Τι συμβαίνει και κάποιες φορές «χάνεται» το ζευγάρι σε μία μακροχρόνια σχέση ή σ’ έναν γάμο;

Πολλά ζευγάρια, δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη ενάντια στη φθορά του χρόνου. Η οικειότητα, ως αναπόφευκτο κομμάτι μιας μακροχρόνιας σχέσης, εμπεριέχει την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια, που μας φέρνει πιο κοντά. Υπάρχουν, όμως, κάποια όρια που πρέπει να προσέξουμε προκειμένου να μην ξεφύγουμε από την ερωτική μας σχέση και καταλήξουμε περισσότερο φίλοι, παρά εραστές. Η υπερβολική τριβή με τον άνθρωπό μας, μπορεί να μας οδηγήσει να είμαστε λιγότερο περιποιημένοι μπροστά του, να μιλάμε πιο απερίσκεπτα, να θεωρήσουμε δεδομένη την ύπαρξή του στη ζωή μας και σιγά σιγά να συνειδητοποιήσουμε πώς το πάθος έχει «πετάξει» μακριά.

Η σχέση χρειάζεται το μυστήριό της. Όταν τα έχουμε όλα τόσο πολύ στο φως και δεν έχουμε τις δικές μας προσωπικές στιγμές, στο μπάνιο για παράδειγμα, αλλά είναι κι ο σύντροφός μας μέσα, είναι αλήθεια ότι η μαγεία αρχίζει και χάνεται…

Το ζευγάρι που έρχεται πολύ κοντά, μέσα από την καθημερινή επαναληψιμότητα, μπορεί να περιορίσει τις φαντασιώσεις του και να «διαλύσει» τον μύθο της εικόνας, που είχε δημιουργήσει για το ταίρι του. Επιπλέον, η ύπαρξη ενός παιδιού μας μετατοπίζει από συντρόφους σε γονείς και τότε είναι που έχουμε την πιο δυνατή οικειότητα, ταυτόχρονα, όμως, και την πιο δύσκολη. Στο τέλος της ημέρας, ξαπλώνουμε κουρασμένοι και στην καλύτερη περίπτωση, προγραμματίζουμε ή έχουμε στο μυαλό μας μία μέρα, ένα εβδομαδιαίο «ραντεβού». Έτσι, το σεξ φαντάζει μακρινό και χάνει τον αυθορμητισμό του.

Η πραγματικότητα είναι πως η οικειότητα είναι σημαντική, μας δένει και μας εξελίσσει, αρκεί να φροντίζουμε να μη χάσουμε τον ερωτισμό μας. Η αξιολόγηση των αναγκών, των προτιμήσεων και η προσαρμογή στις αλλαγές που εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου είναι σημαντικές για τη διατήρηση μιας ικανοποιητικής και γεμάτης πάθους σχέσης, αρκεί εμείς να τη διεκδικούμε με τον άνθρωπο που έχουμε επιλέξει δίπλα μας.

Είναι γεγονός ότι αν το ζευγάρι δε βάλει προτεραιότητα τη σχέση του, αργά ή γρήγορα, θα καταλήξει στο γραφείο του ειδικού, αν βέβαια είναι ευαισθητοποιημένο και δεν θέλει πραγματικά να χωρίσει, ή στο γραφείο του δικηγόρου, όταν πια δεν υπάρχει καμία θέληση κι επιθυμία από τον έναν ή και από τους δύο συντρόφους να συνεχίσουν τη ζωή τους μαζί. Ο γάμος και οι μακροχρόνιες σχέσεις δε σβήνουν έτσι ξαφνικά, αλλά μετά από αρκετά χρόνια αμέλειας κι αδιαφορίας από το ένα ή και τα δύο μέλη της σχέσης.

Γυναικεία σεξουαλικότητα: Πότε πρέπει να απευθυνθούμε σ’ έναν ειδικό;

Όταν συγκεκριμένα γεγονότα ζωής ή ψυχικές παθήσεις ξεκινούν να μας προκαλούν σημαντική δυσφορία, που μπορεί να συνοδεύεται με σωματικά συμπτώματα και να παρεμποδίζει τη φυσιολογική δραστηριότητα στο οικογενειακό, επαγγελματικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό μας πλαίσιο, τότε είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε έγκαιρα τις ενδείξεις αυτές και να απευθυνθούμε άμεσα σ’ έναν ειδικό.

Συγκεκριμένα στο κομμάτι της γυναικείας σεξουαλικής υγείας, ορισμένες από τις βασικές κατηγορίες σεξουαλικών δυσλειτουργιών, που μπορεί να αντιμετωπιστούν μέσω της σεξουαλικής θεραπείας, είναι η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, η μειωμένη σεξουαλική διέγερση, ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνια, κολεόσπασμος) και η απουσία οργασμού. Η σεξουαλική θεραπεία μπορεί να λάβει χώρα, είτε σε ατομική βάση, είτε σε συνεργασία με τον σύντροφο, του οποίου η υποστηρικτική στάση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσκολίας.

Όσον αφορά στο ζευγάρι, οι διαφορές στον τρόπο σκέψης, τα προβλήματα επικοινωνίας, η ζήλια, η επιθετικότητα κι η απιστία είναι μερικοί από τους παράγοντες, που μπορούν να οδηγήσουν στην πόρτα του ειδικού. Επιπλέον, αιφνίδια γεγονότα ζωής, όπως η απώλεια μίας θέσης εργασίας, η εμφάνιση ενός προβλήματος υγείας ή η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, δύνανται να μετασχηματίσουν το δυναμικό της σχέσης. Η δυσκολία διαχείρισης αυτών των καταστάσεων και η παράτασή τους μέσα στο χρόνο, μπορεί να απειλήσει τη σταθερότητα της σχέσης. Όταν, λοιπόν, δύο σύντροφοι συνειδητοποιούν ότι η ποιότητα της μεταξύ τους σχέσης διακυβεύεται, τότε είναι σημαντικό να αναλάβουν δράση και να αναζητήσουν βοήθεια.

Πάμελα Λύτρα

MORE ARTICLES

Θανάσης Δρίτσας: Ο καρδιολόγος που γνώρισε τη music- medicine στην ελληνική ιατρική

Θανάσης Δρίτσας: Ο καρδιολόγος που γνώρισε τη music- medicine στην ελληνική ιατρική

Έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως προσωπικότητα «γέφυρα» μεταξύ ιατρικής και τέχνης κι έχει τιμηθεί με το διεθνές βραβείο Fontane Di Roma (2013) και ως πρωτοπόρος για την κλινική κι ερευνητική του δραστηριότητα στη χρήση της μουσικής ως θεραπευτικού μέσου (music medicine), αποτελεί διακεκριμένο μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μουσικής και Ιατρικής (International Association of Music and Medicine, IAMM) και το 2019 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το επιστημονικό του έργο του.

MORE INTERVIEWS

Articles

Podcasts

Videos

Παντελής Παπαδόπουλος, Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής, Η ανθρώπινη ύπαρξη στο σήμερα

Παντελής Παπαδόπουλος, Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής, Η ανθρώπινη ύπαρξη στο σήμερα

“Έχει πλέον αποδειχθεί η πλαστικότητα του εγκεφάλου, που σημαίνει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να αλλάξει παρά το ότι παλαιότερα πιστεύαμε το αντίθετο. Για να συμβεί όμως αυτό, χρειάζεται μία διορθωτική εμπειρία”.