fbpx

Piet Mondrian: Ο καλλιτέχνης & εμπνευστής του Color Blocking

"Όσο πιο βασικό είναι το χρώμα, τόσο πιο εσωτερικό και πιο αγνό"

24.09.23

}
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ο Piet Mondrian είναι ο Δανός καλλιτέχνης, που έφερε το color blocking στην τέχνη πολύ πριν το δούμε να εφαρμόζεται στη μόδα. Τα έργα του χαρακτηρίζονταν από απλά γεωμετρικά στοιχεία, τετράγωνες ή ευθείες γραμμές κι από μόλις τρία βασικά χρώματα (συνήθως το μπλε, το κόκκινο και το κίτρινο). Τα concept του ήταν απλά, τα οποία όμως μετουσιώνονταν σε iconic χάρη στον ξεχωριστό συνδυασμό των χρωμάτων τους. Ένας διαχρονικά σύγχρονος καλλιτέχνης και ζωγράφος κι ένας πραγματικός influencer της τέχνης και της μόδας του 20ου αιώνα.

Τι είναι το Color Blocking

Ως color blocking ονομάζουμε την τεχνική του συνδυασμού ενός συνόλου διαφορετικών χρωμάτων κι αποχρώσεων. Ουσιαστικά επιλέγεις χρώματα, που θεωρούνται ως αντίθετα στον τροχό χρωμάτων και τα συνδυάζεις με στόχο τη δημιουργία ενός ενδιαφέροντος αποτελέσματος με συμπληρωματικούς χρωματικούς συνδυασμούς. Επομένως μιλάμε για μία διαδικασία, που προϋποθέτει φαντασία, γνώση των χρωμάτων, έμπνευση κι υψηλή αντίληψη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα color blocking αποτελούν το κόκκινο χρώμα με το μπλε ρουά και τις αποχρώσεις του ή το μπλε με το κίτρινο (χρώματα που αξιοποιούσε κι ο Piet Mondrian στα έργα του).

Piet Mondrian: Το «Who is who» ενός εμβληματικού καλλιτέχνη

 • Γεννήθηκε το 1872 στην Ολλανδία.
 • Έζησε στην Ολλανδία, τη Γαλλία και την Αμερική.
 • Το πραγματικό όνομά του ήταν Piet Cornelis Mondiaan (με δύο «a»), το οποίο άλλαξε σε Piet Mondrian όταν το 1906 πήγε στο Παρίσι προκειμένου να δείξει πόσο δεκτικός ήταν στην παριζιάνικη avant- garde νοοτροπία.
 • Ήταν το δεύτερο από τα συνολικά πέντε παιδιά της οικογένειάς του κι από μικρός είχε την παρότρυνση για να ασχοληθεί με τη μουσική και τη ζωγραφική.
 • Ο πατέρας του ήταν ερασιτέχνης ζωγράφος και του έκανε μαθήματα ζωγραφικής, ενώ ο θείος του ήταν ο καταξιωμένος Δανός ζωγράφος Fritz Mondriaan.
 • Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Άμστερνταμ κι εργάστηκε ως δάσκαλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
 • Ο Piet Mondrian ήταν ένας από τους ιδρυτές του κινήματος De Stijl (1917), δηλαδή «The Style»που χαρακτηρίζονταν από μοντέρνα στοιχεία κι απαρτίζονταν από καλλιτέχνες κι αρχιτέκτονες. Η θεμελιώδης ιδέα του κινήματος του Νεοπλαστικισμού- όπως είναι ευρέως γνωστό- ήταν η καθαρή αφαίρεση μέσα από τη μείωση της μορφής και του χρώματος. Οι καλλιτέχνες μείωσαν λοιπόν τα εικαστικά έργα σε κάθετες κι οριζόντιες γραμμές, χρησιμοποιώντας μόνο μαύρο, λευκό και κάποια βασικά χρώματα.
 • Προσωπικά ήταν ελεύθερος σε όλη τη ζωή του, με λίγα κοσμικά υπάρχοντα.
 • Απεβίωσε το 1944, σε ηλικία 71 ετών, μετά από μάχη που έδωσε με την πνευμονία. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε στο Μανχάταν, με σχεδόν 200 άτομα μεταξύ των οποίων ήταν και σημαντικοί καλλιτέχνες όπως οι Marcel Duchamp, Marc Chagall, Fernand Leger, Robert Motherwell.

 

Η έμπνευση πριν το Color Blocking & οι αναφορές στην pop κουλτούρα και τη μόδα

Κι όπως οι περισσότεροι από εμάς αλλιώς ξεκινάμε και κάπου αλλού οδηγούμαστε στην πορεία, έτσι κι ο ζωγράφος Piet Mondrian δεν ξεκίνησε από την αφηρημένη τέχνη. Όταν δίδασκε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ζωγράφιζε στον ελεύθερο χρόνο του έργα κυρίως ποιμαντικού χαρακτήρα. Στις αρχές της δεκαετίας του ’20 συνέχισε με σκηνές εξοχή του τοπικού περιβάλλοντος, με μία ιδιαίτερη προσκόλληση σε τοπία ιμπρεσιονιστικού και νατουραλιστικού στιλ. Ο Piet Mondrian πειραματίστηκε πολύ, τόσο σε χρώματα όσο και σε σχήματα και μορφές, μέχρι να γίνει ένας καλλιτέχνης φαινόμενο κι ένας αξέχαστος θεωρητικός της τέχνης. Τα έργα του ωρίμαζαν με τα χρόνια κι εκείνος επέλεξε να ακολουθήσει την αφηρημένη τέχνη. Σήμερα πολλοί ιστορικοί τέχνης συνδέουν τον Mondrian με τον μοντερνισμό και τις πραγματικές αρχές του συγκεκριμένου κινήματος. Επηρεάστηκε κι εκπροσώπησε πολλά στιλ όπως είναι ο Αφηρημένος Εξπρεσιονισμός κι ο Μινιμαλισμός, αλλά κι επηρέασε τις μορφές τέχνης όπως είναι το design, η αρχιτεκτονική, το σχέδιο επίπλων και φυσικά η μόδα. Οι θεωρίες και το έργο του επηρέασαν πολλούς μεταγενέστερους καλλιτέχνες και βοήθησαν στην τροποποίηση των παραδοσιακών προτύπων του κόσμου της τέχνης.

Piet Mondrian & Color Blocking στη μόδα και κάθε μορφή τέχνης

Η artistic σκέψη του λοιπόν, αποτυπώθηκε στην pop κουλτούρα και τη μόδα μέσα στα χρόνια, παραμένοντας διαχρονική έως σήμερα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν:

 • Η σειρά από τσάντες και βαλίτσες του οίκου Hermès, εμπνευσμένη από τα αφηρημένα έργα του Mondrian

 • Η κολεξιόν «Mondrian color-blocking day-dress» του οίκου Yves Saint Laurent’s

 • Η make-up σειρά της L’Oréal

 • Τα Nike’s «Dunk Low SB» sneakers, εμπνευσμένα από τον νεοπλαστικισμό
 • Το εξώφυλλο άλμπουμ των White Stripes De Stijl 

 • Ο χαρακτήρας «Data» στη σειρά Star Trek: The Next Generation has a replica of Tableau I (1921) in his residence

Η αναζήτησή του Piet Mondrian για αρμονία κι ισορροπία μέσω της ζωγραφικής έφερε μία εντελώς νέα πνοή στο τι πραγματικά πρεσβεύει η τέχνη, ξεπερνώντας τις απλές αισθητικές εκτιμήσεις. Το color blocking γεννήθηκε από έναν σπουδαίο καλλιτέχνη, με υψηλή αντίληψη των χρωμάτων και των λιτών γραμμών.

Pamela Lytra

MORE ARTICLES

Dr. Θάνος Ασκητής, Καθηγητής Ψυχιατρικής- Σεξολόγος, Γυναικεία σεξουαλικότητα

Dr. Θάνος Ασκητής, Καθηγητής Ψυχιατρικής- Σεξολόγος, Γυναικεία σεξουαλικότητα

Το αν μια γυναίκα θα βιώσει την ηδονή του οργασμού, επηρεάζεται κι από πολλούς ψυχολογικούς παράγοντες όπως είναι η παραπληροφόρηση σε σεξουαλικά θέματα, οι λεγόμενοι «μύθοι» για τη γυναικεία σεξουαλικότητα, η αυστηρή ανατροφή κι ενοχοποίηση της σεξουαλικής ηδονής.

Αθηνά Μπουζάνη a.k.a. “Ultra” , Ράπερ & Δρομέας υπεραποστάσεων

Αθηνά Μπουζάνη a.k.a. “Ultra” , Ράπερ & Δρομέας υπεραποστάσεων

“Το πιο δύσκολο είναι να κρατάω τις ισορροπίες μεταξύ της δημιουργικότητας και της έμπνευσης που απαιτεί η μουσική, της πειθαρχίας και της κούρασης που έχει ο αγωνιστικός αθλητισμός και της προσωπικής ζωής που θέλω να έχω”.

MORE INTERVIEWS

Articles

Dr. Θάνος Ασκητής, Καθηγητής Ψυχιατρικής- Σεξολόγος, Γυναικεία σεξουαλικότητα

Dr. Θάνος Ασκητής, Καθηγητής Ψυχιατρικής- Σεξολόγος, Γυναικεία σεξουαλικότητα

Το αν μια γυναίκα θα βιώσει την ηδονή του οργασμού, επηρεάζεται κι από πολλούς ψυχολογικούς παράγοντες όπως είναι η παραπληροφόρηση σε σεξουαλικά θέματα, οι λεγόμενοι «μύθοι» για τη γυναικεία σεξουαλικότητα, η αυστηρή ανατροφή κι ενοχοποίηση της σεξουαλικής ηδονής.

Podcasts

Γιώτα Τσιμπρικίδου, Δημοσιογράφος- Ραδιοφωνική Παραγωγός- Podcaster

Γιώτα Τσιμπρικίδου, Δημοσιογράφος- Ραδιοφωνική Παραγωγός- Podcaster

“Το podcast διαφέρει ως μέσο, γιατί σχετίζεται πολύ με την επιλογή του ακροατή που ζει κάτι μαγικό μέσα από μία πλατφόρμα στον συγκεκριμένο χρόνο και χώρο διαλογής του. Οι δημιουργοί του έχουμε τη δυνατότητα να περιποιηθούμε περισσότερο το πρόσωπο που έχουμε επιλέξει να κάνουμε το μοίρασμά μας”

Videos

Νίκη Μαρκογιάννη, Νευρολόγος- Ψυχίατρος, Ιδρύτρια του Ιππόλυσις, Θεραπεία με οδηγό τα άλογα

Νίκη Μαρκογιάννη, Νευρολόγος- Ψυχίατρος, Ιδρύτρια του Ιππόλυσις, Θεραπεία με οδηγό τα άλογα

“Το Ιππόλυσις απευθύνεται σε νέους και πάντα νέους ανθρώπους, που θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να ανακαλύψουν στοιχεία δημιουργικότητας, να μάθουν να αντιμετωπίζουν τη ζωή με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αλλά και σε κάθε άτομο που κάτι το απασχολεί”.